Om oss

Vad är en terapihund?


Det är utbildade hundar och ägare som arbetar tillsammans med sin förare i arbete med och för en tredje person.

Det finns flera olika benämningar på denna typ av hundteam och det finns ett paraplybegreppet Social tjänstehund.


Hundarna är utvalda, trygga hundar som gillar att umgås med fler än sin egen familj. Föraren (den som för hunden) är garant för att uppdragen genomförs på ett säkert sätt och att alla involverade två- som fyrbenta mår bra.


På Nyttohunden följer vi Socialstyrelsens riktlinjer och är medlemmar i föreningen för Sociala tjänstehundar. 


Träffar du oss, kommer trevliga välskötta hundar som trivs med att gå till jobbet. Jag brukar säga att båda ändarna av kopplet är lika viktigt och bemötande är A och O.  Jag gör allt jag kan för att leverera det ni vill ha och älskar att se den skillnad vi kan göra.


Lyssna gärna på radioreportaget tryck på länken.

https://soundcloud.com/josefin-m-ller/terapihundar

Nyttohundens medarbetare

Nu & Framtida & Förr

Fina (SE U(u) CH Maxfield Nyx. Terapihund. Ras: Field Spaniel


Monica Broman, utöver hundförare auktoriserad socionom, författare och mentor/lärare och "egen chef" på Nyttohunden. Puff (LiOcz Kalle) Ras: Peruan. Nyttohundens första terapimarsvin i vackert minne bevarat.

Pyssla (Maxfield Penny Lane). Blivande terapihund och dotter till Fina.

Änglahunden Önska. Fd. Terapihund, pedagogisk tjänstehund.  I vackert minne bevarat.

Piff (Rowellas Piff) Ras. Släthårigt marsvin. Nyttohundens första terapimarsvin i vackert minne bevarat.

Änglahunden Locka. Nyttohundens första terapihund. I vackert minne bevarat. 

Vår historia

Några milstolpar

Hösten 2011 började vi arbeta med hundassisterad behandling på  habiliteringen på Bräcke Diakoni med barn -och unga med komplicerade funktionsvariationer.

2013 var Locka på första sidan i Borås Tidning och hon avslutade året med att vinna Göteborgspostens tävling om bästa hundtricket.

2015 film gjord av studenter på LBS i Borås. Se filmen här.

2017 utkom andra upplagan av boken Nytta och nöje med hunden - din blivande terapihund.

2019 påbörjade vi uppdrag på daglig verksamhet, Verksam inom Bräcke Diakoni.

Under 2022 fortsatte jag & Fina arbeta på Kvibergsgatan och påbörjade nya uppdrag på utvalda vård och omsorgsboenden inom Borås Stad. Till vår glädje vill tre av dessa ha fortsatta insatser av oss även under 2023. Under hösten fick vi förmånen att föreläsa på REAL gymnasiet.  

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2021

2022

Nu

Nyttohunden startades 2010 efter avslutad ettårig hundteamutbildning på vårdhundskolan, fadderhund mm. Första uppdraget inom LSS påbörjades i Tranemo kommun.

2012 var startpunkten för abetet på särskilt boende för äldre på Kvibergsgatan i Borås.  Det drevs då av Vardaga men drivs idag av Attendo.  

2014 blev boken Nytta och Nöje med hunden - din blivande terapihund, färdigtryckt.

2016 var det bokrealese för Hundassisterad terapi för unga med flerfunktionsnedsättningar, metoder och effekter. Föredrag hölls om studien och boken på  IAHAIO:s internationella konferens i Paris. Önska var med på första sidan i Göteborgsposten.

2018 började vi arbeta på Kapplandsgatan i Borås. Vilket är  ett särskilt boende för äldre, drivs av Attendo. 

15 september 2021 höll jag & Fina en nationell livestreamad föreläsning hos Studiefrämjandent Göteborg. I november 2021  tackade vi nej till fortsatta uppdrag hos Bräcke Diakoni. I december vann vi Borås Stads första upphandling av hundteam till äldreboenden.

2023 kommer vi fortsätta våra uppdrag på Borås Stads vård och omsorgsboenden Björkhaga, Kvibergsgatan 17, Sörmarksgatan 201-205 och i januari börjar vi arbeta på Hestra Ringväg 4. Pyssla, Finas dotter kommer under året lämplighetsprövas och fortsätta sin grundutbildning till blivande terapihund. Vi kommer söka varierade praktikplatser och intresserade av en praktikhund är välkomna att höra av sig.