Glädjeyrans Kennel

Kennelnamnets ursprung:

yrahopp.jpg
SJCH SLCH Hinnareds Yra under Lag-SM för apportörer.
Namnet kommer från första flattiken som hette SJCH SLCH Yra och den glädje som är kännetecknande för Flatcoated retriever. Kenneln har sedan 1996 fött upp sex stycken kullar.

Vår uppfödning är vilande och det finns inga planer på någon valpkull den närmaste framtiden. Är du intresserad av att köpa valp så hänvisas vi istället till Flatcoated Retrieverklubben

Vår målsättning har varit att föda upp sunda hundar med goda retrieveregenskaper och god exteriör. Att i avelsarbetet försöka minimera de risker för defekter som finns i alla kombinationer allt för att försöka få fram långlivade, friska och rastypiska hundar.

Lite historia....

muttvalp.jpg
SJCH SLCH TJH Hinnareds Mutter (Mutter)
Jag har alltid haft ett stort intresse för djur av alla slag och när jag var 16 år fick jag min första egna hund som var en Golden retriever med namnet SLCH S(elit)LCH Castello (Fritte).

Jag började mitt hundengagemang i Svenska Brukshundklubben i början på 1980-talet och utbildade mig till hundinstruktör, lärare i hundtjänst och tävlingsledare.

Jag har även varit föreningsaktiv och haft uppdrag som avkommebeskrivare inom flatklubben och suttit i avelsrådet för Flatcoated Retriever. Jag har förkovrat mig i klickerträning och gått vårdhundskolans utbildning och vårdhundsinstruktörsutbildning och Svenska Pedagoghundsinstitutets mentorsutbildning.

Min första flat kom från Hinnareds kennel (där jag arbetat som kennelflicka) och det var flathanen SJCH SLCH Tjh Hinnareds Mutter född 1989. Alla kennelns hundar har sitt ursprung från SJCH SLCH TJH Hinnareds Mutter. Mutter användes i avel till 5 olika tikar och det har varit intressant att följa dessa, även om de har andra kennelnamn.

Nära 40 -års hunderfarenhet

Jag har hållit kurser för såväl valpar som vuxna hundar av både retrieverraser samt andra raser. Jag har haft kurser inriktade på olika områden till exempel lydnadsträning och apporteringsträning. Jag har tävlat med mina hundar på elitnivå både i spår, sök, rapport och lydnad. Jag har också utbildat en tjänstehund i räddningssök och även deltagit på räddnings-SM. Jag har arbetat som lärare på terapihundsutbildningar. Jag har fått fram tre stycken Lydnadschampions och deltagit i flera Lydnads-SM med två olika hundar.

När det gäller retrieverjaktprov så har jag deltagit på flera prov vilket bland annat resulterat i två stycken jaktprovschampions SJCH SLCH Tjh Hinnareds Mutter och SJCH SLCH Hinnareds Yra. En tredje hund har fått pris i elitklass på retrieverjaktprov SUCH Flaps Vilja Visa. Jag har deltagit i Lag-SM för apportörer vid ett par tillfällen.

På Flat Mästerskapet 1995 vann SJCH SLCH TJH Hinnareds Mutter Öppenklass + Hederspris för bästa sökarbete. 1997 kom SJCH SLCH Hinnareds Yra på 3:e plats i Elitklassens final. 2000 var SUCH Flaps Vilja Visa (dotter till ovan nämnda Mutter) uttagen till finalen i ökl, och snöpligt nära finalomgången vid ytterligare tre Flat Mästerskap. 2005 kom hon 5:a i veteranklassen (troligen efter felräknat resultat) men 2006 fick hon sin revansch då hon vann veteranklassen och blev Veteranmästare, detta på sin nioåriga födelsedag!

När det gäller utställning har utställningsvanan framförallt erhållits via tiken SUCH Flaps Vilja Visa som ställdes ut mycket och med mycket stora framgångar både på flatshower och Internationella utställningar och det senaste åren med Fina, (Maxfield Nyx),Field Spaniel. 2010 började jag arbeta med Viljas barnbarn Locka som terapihundsekipage i mitt företag NyttoHunden.Därefter har Australien Shepherdtiken Önska och Field Spaniel Fina också införlivats i Nyttohunden. Vi har idag regelbundna terapihundsuppdrag och håller då och då föreläsningar där vi presenterar vår verksamhet och berättar om hundassisterad terapi.

Kullar vi haft

Asterixkullen - SJCH SLCH Hinnareds Yra och hanen LP SLCH SUCH SVCH TJH Gunhills Winchester

Snackskullen - SJCH SLCH Hinnareds Yra och hanen SVCH Meadowlark Le Nozze Di Figaro

Glasskullen - SUCH Flaps Vilja Visa och hanen Cinnamons Midsummer Knight

Efterrättskullen - SUCH Flaps Vilja Visa och hanen INT, FR och LUXUCH, FrJCH Javelot Du Val Des Granges

Kvinnokullen - SUCH Flaps Vilja Visa och hanen Crown Foresters Delphinus

H.C. Andersenkullen - Glädjeyrans Crepes Forrees och hanen Dark Devotion Gentleman George -George

Framgångsrika Glädjeyrans hundar:

indra1.jpg
Glädjeyrans Crepes Forrees (Indra)
Glädjeyrans Crepes Soufflees "Telia" ur efterrättskullen har blivit Fransk Jaktchampion och även hennes bröder Glädjeyrans Souffle Panache "Vilse" och Glädjeyrans Souffle Chocolat "Dante" har visat tassarna på retrieverjaktprov.

Glädjeyrans Souffle Panache "Vilse" har utöver pris i elitklass även kommit på tredjeplats i Öppen klass på Flatmästerskapet 2007 och året innan var han i också i Flatmästerskapets final i nybörjarklass då tillsammans med brodern Glädjeyrans Souffle Chocolat "Dante" som placerade sig 5:a.

I alla kullar finns hundar med pris på retrieverjaktprov och flera hundar har startat på workingtest och fått 1:a pris. Några av dessa är Glädjeyrans Florence Nightingale, Glädjeyrans Tummelisa och Glädjeyrans John Blund.

På utställningar har några hävdat sig riktigt bra och fått certifikatkvalite eller bättre, bland annat Fr JCH Glädjeyrans Crepes Sofflees "Telia", Glädjeyrans Marie Curie "Flisa", Glädjeyrans Moder Teresa "Birdie" och Glädjeyrans Crepes Forrees "Indra".

Det finns också två viltspårschampions båda ur kvinnokullen Glädjeyrans Marie Curie "Flisa" och Glädjeyrans Florence Nightingale "Wilma".

dekorbild

Medlem av
Skandinaviska Vård- och Terapihundsföreningen

Webdesign Nils Axelsson